Lato puka do drzwi, a wraz z nim grill. Soczysty stek, grillowane warzywa lub ser... Każdy znajdzie coś dla siebie. Aby cieszyć się jedzeniem, potrzebujesz czystego grilla.
Przygotujmy się więc razem na tegoroczny sezon grillowy:
Regularna konserwacja jest niezbędna
Niezależnie od tego, czy posiadasz grill gazowy, elektryczny czy węglowy, regularne czyszczenie grilla jest koniecznością.Zwróci się to w postaci jakości potraw i żywotności produktu. Dobrej jakości szczotka do czyszczenia grilla z pewnością się przyda. Z jej pomocą z łatwością usuniesz największe zabrudzenia i osady. Najlepiej wyczyścić grill natychmiast po zakończeniu gotowania. Tłuste i przyklejone resztki jedzenia schodzą znacznie lepiej, gdy ruszt grilla jest jeszcze gorący.
Olej pomoże zapobiegać
Aby zapobiec przywieraniu mięsa i innych potraw do rusztu, należy spryskać go niewielką ilością oleju. W każdym razie unikaj smarowania ręcznikami papierowymilub chusteczkami, aby nie mieć do czynienia z milionami drobnych kawałków.
Jak czyścić grill ogrodowy
Grill ogrodowy jest świetnym pomocnikiem, ale od czasu do czasu wymaga również odrobiny pielęgnacji. Aby ułatwić konserwację, używaj szczotki do czyszczenia i pamiętaj, że samą szczotkę należy czyścić wodą i środkiem odtłuszczającym. Jeśli często grillujesz, spodziewaj się, że wytrzyma około sezonu, ale naprawdę warto się postarać.
- Upewnij się, że grill jest odłączony od zasilania gazem lub elektrycznością.
- Dokładnie sprawdź uszczelki i przewody.
- Wyciągnij ruszt i wyczyść go z grubsza za pomocą skrobaka. Następnie namocz go i wyszoruj szczotką. Jeśli jest zbyt zatkany, pozwól mu moczyć się w wodzie, do której możesz dodać sodę oczyszczoną przez kilka godzin. Następnie pozostaw ruszt do wyschnięcia i natrzyj go olejem.
- Umyć wnętrze grilla, pojemnik na tłuszcz i pokrywy palników.
Czyszczenie rusztu grilla
Gdy wszystkie potrawy są gotowe, pozostaw ruszt grilla na bezpośrednim ogniu przez co najmniej dziesięć minut. Spowoduje to spalenie wszelkich resztek jedzenia, które następnie można po prostu zeskrobać szczotką do czyszczenia. Nie bój się wywierać nacisku. Dzięki wysokiej jakości szczotce ze stali nierdzewnej nic nie stanie się z grillem. W przypadku rusztów ż eliwnych zalecamy szczotki z mosiężnym włosiem, które jest bardziej miękkie i nie rysuje powierzchni.
A co ze zmywarką do naczyń?
Nie zalecamy wkładania rusztu grilla do zmywarki. Zmywarka nie tylko nie czyści tłuszczu zbyt dobrze, ale środki polerujące w zmywarkach mogą wyschnąć i uszkodzić ruszty. A jak to mówią, pewna rzecz to pewna rzecz.
Wyczyść pozostałe części grilla
Inne części grilla również zasługują na dobre czyszczenie. Przed rozpoczęciem upewnij się, że grill jest wystarczająco chłodny. Zdejmij ruszt grilla i pokrywy palników z letniego grilla i umyj je szczotką do czyszczenia grilla. Pomocna będzie woda z mydłem lub specjalne produkty. Na koniec należy wszystko odpowiednio wysuszyć. Nie zapomnij o pokrywach palników. Ich regularne czyszczenie zminimalizuje przypalanie się kapiącego tłuszczu.
Następnie należy wyczyścić wannę. W przypadku posiadania grilla na węgiel drzewny, po wyczyszczeniu rusztu i wnętrza kotła należy usunąć wygaszony popiół. Zalecamy przechowywanie grilla w suchym miejscu i najlepiej pod odpowiednią pokrywą. Grille gazowe często mają wyjmowane części, które można łatwo wyczyścić. W przeciwnym razie będziesz musiał usunąć tłuszcz i resztki jedzenia szpatułką, co może być trudniejsze. Czyszczenie patelni jest naprawdę ważne. Eliminuje to ryzyko zapłonu. Na koniec należy opróżnić wannę i umyć pojemnik na tłuszcz.
Jak czyścić grill gazowy
Rozgrzej grill gazowy do wysokiej temperatury. Spowoduje to spalenie resztek jedzenia i tłuszczu, które zamienią się w popiół po około 15 minutach. Następnie wyłącz dopływ gazu i odłącz butlę gazową. Następnie użyj szczotki lub kulki foliowej, aby usunąć pozostałości węgla z grilla.
Po ostygnięciu można wyczyścić ruszt i palniki gąbką zamoczoną w ciepłej wodzie. Mydło i woda, których można również użyć do czyszczenia zewnętrznej części grilla. Jeśli masz grill ze stali nierdzewnej, zamiast wody z mydłem użyj specjalnych produktów do stali nierdzewnej. Na koniec dokładnie wysusz grill.
Prawidłowe czyszczenie grilla na węgiel drzewny i brykiet
Grill na węgiel drzewny lub brykiet musi być dobrze rozpalony, aż przestanie dymić. Zalecamy wcześniejsze usunięcie całego popiołu i kawałków jedzenia z grilla, aby spalanie trwało krócej. Należy pamiętać o opróżnianiu popiołu po każdym użyciu, aby nie gromadziła się wilgoć i nie dochodziło do powstawania pleśni i korozji.
Po wyczyszczeniu popiołu ze spalonego grilla, umyj wannę wodą, użyj szczotki na ruszcie grilla i środków przeciwtłuszczowych na zabrudzeniach.
Konserwacja elektrycznego grilla kontaktowego
W przypadku grilli elektrycznych należy zachować szczególną ostrożność, aby woda nie dostała się do elektroniki. Czyszczenie należy rozpocząć, gdy grill jest jeszcze gorący, a resztki jedzenia nie stwardniały. Następnie odłącz urządzenie od zasilania.
Jeśli Twój grill ma wyjmowane części, wygrywasz. Wystarczy namoczyć je w zlewie i koniec zmartwień. W przeciwnym razie wilgotna szmatka lub skrobak mogą być dobrą pomocą, ale nie naciskaj na nią, aby nie uszkodzić powierzchni grilla. Nie zapomnij wyczyścić dolnej patelni, na którą ścieka tłuszcz. Aby nadać grillowi połysk, namocz ręczniki papierowe w wodzie z octem i przetrzyj nimi grill.
Jak czyścić kamień do grilla
Aby wyczyścić kamień grillowy, wystarczy przetrzeć go serwetką po ostygnięciu. Możesz również użyć skrobaka ze stali nierdzewnej, aby usunąć przypieczone resztki jedzenia. Przygotuj gorącą wodę i sodę oczyszczoną do dokładnego czyszczenia. Unikaj w tym przypadku produktów chemicznych, aby nie uszkodzić struktury kamienia grillowego.
Czym czyścić grill
Tam, gdzie szczotka z wodą z mydłem nie wystarcza, z pomocą przychodzi chemia i domowe gadżety. Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów, czy to sprayów, chusteczek czyszczących, pianek czyszczących czy emulsji czyszczących. Po użyciu dowolnego produktu należy upewnić się, że grill jest rozgrzany przez co najmniej 15 minut, aby usunąć wszelkie pozostałości chemikaliów.
Jeśli wolisz bardziej ekologiczny sposób, wypróbuj poniższe poprawki:
- Domowy środek czyszczący z sodą - wymieszaj sodę oczyszczoną, wodę i mydło w takiej proporcji, aby powstały produkt miał postać gęstej papki. Pozostawić na ruszcie grilla na co najmniej 30 minut, następnie wyszorować szczotką, spłukać wodą i wysuszyć.
- Domowy środek czyszczący z octem - posyp ruszt sodą oczyszczoną, a następnie zalej octem. Na ruszcie utworzy się piana, którą należy pozostawić na chwilę, a następnie wyczyścić gąbką.
- Coca-cola - namoczy nawet najbardziej zabrudzone części grilla.
- Kawa - czy to rozpuszczalna, czy po turecku, wylej jeszcze gorący napój na ruszt grilla. Po kilku minutach zetrzeć gąbką.
- Fusy z kawy są idealne do czyszczenia rusztów grilla. Nałóż je na gąbkę i wyszoruj ruszt.
- Stare gazety - gdy ostygną, umieść gazety na ruszcie i zalej je zimną wodą. Następnie zawiń w kolejną warstwę gazet i pozostaw na noc. Gazeta i woda wchłoną tłuszcz, a przypalone resztki jedzenia zmiękną. Następnie można je łatwo usunąć za pomocą szczotki.
Utrzymuj grill w czystości
Szorowanie przypalonych resztek z rusztu grilla nie jest przyjemne. Nie zostawiaj więc czyszczenia grilla na ostatnią chwilę. Pozwoli to zaoszczędzić mnóstwo czasu.
|